Livsmedel med mest Vitamin B12

Senast uppdaterad

Här är de livsmedel som är rikast på Vitamin B12 (Kobalamin). Antal mikogram per 100g av livsmedlet. Samt % av rekommenderat dagligt intag, baserat på rekommenderat dagligt intag som är 2µg för vuxna och barn 10-13 år enligt svenska livsmedelsverket. Yngre barn behöver inte få i sig lika mycket medan ammande kvinnor rekommenderas 2.6µg / dag.

1. Lever

Kalvlever 110.0 µg 5500%
Nöt lever 105.0 µg 5250%
Kyckling lever stekt 31.1 µg 1556%

2. Rom

Löjrom 18.0 µg 900%

3. Skaldjur

Ostron 18.0 µg 900%
Trollkrabba (King Crab) 15.4 µg 770%
Krabba kokt 10.0 µg 500%
Blåmusslor (kokta med lag avrunna) 7.9 µg 394%
Kräftor 3.6 µg 182%
Räkor 3.5 µg 176%

4. Fisk

Böckling 13.0 µg 650%
Makrill 13.0 µg 650%
Strömming 11.5 µg 575%
Tonfisk (stekt) 5.7 µg 285%
Bläckfisk (friterad) 3.8 µg 190%
Havsabborre 3.1 µg 153%