Vitamin B5 – Pantotensyra

Publicerat av Simon den

Vitamin B5, även känt som som pantotensyra, är ett vattenlösligt vitamin som finns i alla levande celler i kroppen.

Studier har visat att vitamin B5 har många viktiga roller i kroppen, till exempel att omvandla näringsämnen från maten till energi, balansera blodsockret, minska dåligt kolesterol, sänka högt blodtryck, förhindra nervskador och smärta och förebygga hjärtsvikt.

Precis som de övriga B-vitaminerna är vitamin B5 inblandat i energiomsättningen, där det fungerar som ett koenzym till de energiproducerande kemiska reaktionerna. Det bidrar till syntetiseringen av fett, hormoner och kolhydrater som vi intar via kosten, och omvandlar dem till energi.

Den energi som vitamin B5 hjälper till att bilda överförs till neurotransmittorerna i hjärnan.  Dessa neurotransmittorer förmedlar kemiska signaler för att alla kroppens system ska fungera korrekt. På grund av detta är vitamin B5 nödvändigt för att upprätthålla ett fungerande nervsystem.

Utöver att vara nödvändigt för att bilda röda blodkroppar har vitamin B5 också en roll i bildandet av sex- och stresshormoner i binjurarna. Binjurarna är små körtlar ovanför njurarna som kontrollerar flera viktiga funktioner i kroppen.

Vitamin B5 är också viktigt för att bibehålla ett friskt tarmsystem och förbättrar immunförsvaret på samma gång. Det verkar tillsammans med andra B-vitaminer i B-vitaminkomplexet, och hjälper kroppen att ta upp andra vitaminer såsom riboflavin (vitamin B2).

Livsmedel rika på vitamin B5 inkluderar kött, inälvsmat, bönor och baljväxter, en del nötter och frön, obehandlad mjölk och ägg. Det finns många olika sätt att få i sig tillräckligt med vitamin B5 via kosten, och eftersom många intar livsmedel som innehåller vitamin B5 regelbundet är det inte särskilt många vuxna som lider av allvarlig brist på vitamin B5 idag.

Symptom vid brist på vitamin B5

Eftersom vitamin B5 finns i nästan alla livsmedel är det extremt sällsynt med B5-brist i västvärlden där det är ovanligt med undernäring och att inte få i sig tillräckligt med kalorier per dag. Men brist på vitamin B5 kan uppkomma i kombination med brist på andra B-vitaminer.

Vanliga symptom vid brist på vitamin B5 kan inkludera:

 • trötthet
 • depression
 • lättretlighet
 • insomningsproblem
 • magsmärtor
 • kräkningar
 • en brännande känsla i fötterna
 • övre luftvägsinfektion
 • muskelkramper

Personer som har högre risk för att utveckla brist på vitamin B5 inkluderar alkoholister, kvinnor som använder p-piller, personer med allvarlig undernäring och personer med försämrad absorptionsförmåga av vitaminer och mineraler på grund av intag av vissa läkemedel eller tarmproblem.

12 kostkällor med vitamin B5/pantotensyra

Här är 12 livsmedel som naturligt innehåller höga halter av vitamin B5, utöver många andra viktiga näringsämnen, särskilt andra B-vitaminer. Procenthalterna nedan är baserade på det dagliga rekommenderade intaget på 5% per vuxen man eller kvinna:

 1. Nötlever

1 skiva (68 g): 4.8 mg (96%)

 1. Avokado

1 hel: 2,0 mg (40%)

 1. Solrosfrön

30 gram: 2,0 mg (40%)

 1. Anka

2,5 dl tillagad med skinn: 1,5 mg (31%)

 1. Portobellosvamp

2,5 dl grillad: 1,5 mg (30%)

 1. Ägg

2 stora: 1,5 mg (30%)

 1. Lax
  85 g filé: 1,41 mg (28%)
 2. Linser

2,5 dl kokta: 1,3 mg (26%)

 1. Soltorkade tomater

2,5 dl: 1,1 mg (22%)

 1. Yoghurt (helmjölk)

2,5 dl naturell: 1,0 mg (20%)

 1. Broccoli
Läs mer  Allt om Vitamin B9 - Folat (Avancerad text)

2,5 dl kokt: 1,0 mg (20%)

 1. Kalv (hållbart uppfödd)

85 g tillagad: 0,7 mg (14%)

6st fördelar med vitamin B5/pantotensyra

1. Förbättrar hjärt- och kärlhälsan

Kroppen behöver vitamin B5 eller pantotensyra för att syntetisera kolesterol. Ett derivat av pantotensyra kallas för pantetin, och har studerats för dess förmåga att positivt påverka hjärthälsan och då särskilt kolesterolet.

Vitamin B5 spelar en viktig roll för användningen och regleringen av kolesterol, och hjälper till att upprätthålla hälsosamma nivåer av kolesterol i artärerna och förhindra omfattande plackbildning som kan leda till hjärtattack eller stroke (1).

En annan viktig fördel med vitamin B5 är att det hjälper kroppen att skapa röda blodkroppar, som transporterar runt syre i kroppen. Vitamin B5 har också visat sig öka nivåerna av hemoglobin i kroppen.

Vitamin B5 spelar en viktig roll för att vitamin B2 ska kunna göra sitt jobb, och vitamin B2 är kopplat till förebyggande och behandling av anemi.

Vitamin B2 krävs vid syntetiseringen av steroidhormoner och bildandet av röda blodkroppar, samt hjälper till att transportera syre till cellerna för att mobilisera järn.  Låga nivåer av vitamin B2 har kopplats till trötthet, andningssvårigheter, oförmåga att träna och många andra problem med kroppsfunktionerna.

2. Syntetiserar kolesterol

Höga serumkoncentrationer av LDL-kolesterol är en hög riskfaktor för kranskärlssjukdom, och flera studier visar att vitamin B5 kan hjälpa till att minska det ”dåliga” LDL-kolesterolet samt triglyceridnivåerna i blodet hos personer med förhöjda blodfetter (2). På samma gång hjälper B5 till att öka nivåerna av det ”goda” HDL-kolesterolet (3).

En daglig dos av 900 mg vitamin B5 har visat sig sänka nivåerna av (dåligt) LDL-kolesterol och triglycerider, vilket minskar risken för kranskärlssjukdom. Kom ihåg att 900 mg är väsentligt mer än det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B5 per dag, så dessa mängder av B5 bör endast intas under läkares uppsikt.

I en del mindre studier tenderar vitamin B5 att sänka nivåerna av kolesterol och triglycerider hos personer med diabetes, men mer forskning krävs för att bevisa detta samband (4).

3. Omvandlar mat till energi

Alla B-vitaminer hjälper kroppen att omvandla kolhydrater till glukos, som används som bränsle och bildar energi. Detta sker genom syntetisering av enzymet koenzym-A (CoA), som bryter ned socker i form av glukos till energi. B-vitaminer hjälper också kroppen att syntetisera och omsätta fett och proteiner (5).

Vitamin B5 kan, tillsammans med andra B-vitaminer, hjälpa kroppen att använda maten vi äter för att återuppbygga vävnader, muskler och organ. På grund av den roll som vitamin B5 har vid matsmältningen och för att extrahera näringsämnen kan matsmältningsproblem vara ett tecken på allvarlig vitamin B5-brist. Att regelbundet inta livsmedel som är rika på vitamin B, inklusive B5, kan bidra till en optimal ämnesomsättning.

4. Upprätthåller en hälsosam nervfunktion

Vitamin B5 bidrar till en hälsosam nervfunktion, och då särskilt när det gäller att skapa en viktig molekyl som kallas acetylkolin. Nervsystemet är beroende av acetylkolin, eftersom det är den huvudsakliga kemikalie som hjälper nervsystemet att kommunicera med kroppens organ (6)

Acetylkolin gör det möjligt för hjärnan och ryggmärgen att skicka nervsignaler till immunsystemet, hjärtat, lungorna, njurarna, mjälten, levern, mm. Det skickar också nervsignaler till musklerna, så brist på vitamin B5 kan leda till nervskador och försämrad rörelseförmåga.

Det är därför ett av de huvudsakliga tecknen på allvarlig B-vitaminbrist är försämrad muskelförmåga och värk, inklusive ett tillstånd som ger en brännande känsla i fötterna. Då upplever man känselförlust samt en smärtsam brännande känsla, inflammation, pågående trötthet och svaghet.

Läs mer  Livsmedel med mest Vitamin B12

5. Förbättrar hjärnans funktion

B-vitaminer har generellt ofta en positiv effekt på den mentala funktionen, eftersom de kan minska risken för många problem med hjärnfunktionen såsom åldersrelaterad minnes- och funktionsförlust.

Intag av tillräckliga mängder av B-vitaminer, inklusive vitamin B5, kan bidra till att förebygga minnesförlust, migrän, depression, åksjuka, insomningsproblem och även alkoholberoende.

Vitamin B5 är känt för att reglera hormonerna, och kan därför minska stress, ångest och depression. Vitamin B kan också minska trötthet i kroppen eftersom det balanserar hormoner som är kopplade till känslan av att vara vaken eller trött, och ökar ämnesomsättningen.

Läkare ser ibland brist på vitamin B5 hos personer med kronisk stress. Personer med brist på vitamin B5 har försämrad förmåga att reagera på stress och visar även tecken på utmattade binjurar. Detta kan inkludera problem med att somna, träna, hantera problem, humörsvängningar, viktminskning eller viktökning och andra stressymptom.

Något av det viktigaste man kan göra för att öka ämnesomsättningen är att sänka stressnivåerna i kroppen. Känslomässig stress och sömnbrist sliter på kroppen och minskar både mängden hormoner och ämnesomsättningen, så den stresslindrande effekten av vitamin B5 är ett utmärkt verktyg både för sinnesstämningen och ämnesomsättningen.

6. Bidrar till att kontrollera kroppens stressreaktioner

Brist på vitamin B5 påverkar förmågan att hantera stress. Utan vitamin B5 och andra B-vitaminer som reglerar hormonerna kan kroppen inte överleva på grund av hur B-vitaminerna bidrar till binjurarnas funktion.

Det är därför personer som är kroniskt stressade, eller som visar tecken på utmattade binjurar, kan bli hjälpta av att inta B-vitamintillskott. B-vitaminer, inklusive pantotensyra, bidrar till att lugna nervsystemet, minska kronisk stress och reglera de hormoner som kontrollerar aptiten, energin, humöret, kroppstemperaturen, mm.

Vitamin B5 är delvis ansvarigt för att reglera binjurefunktionen och bilda stresshormonet kortisol (7). Studier har visat att tillskott av pantotensyra stimulerar binjurecellerna.

Kortisol bildas i binjurarna, och har en stor påverkan på kroppens stressreaktioner då det hjälper oss att vara uppmärksamma och undvika faror och allt som av kroppen uppfattas som ”rovdjur” – alla yttre faktorer som orsakar ett stresstillstånd.

Även om kortisol har ett dåligt rykte om att leda till viktuppgång, ångest och trötthet har det viktiga funktioner i kroppen. Därför måste man upprätthålla nivåerna av kortisol för att ha tillräckligt med energi och kunna koncentrera sig. Kortisol bidrar också dagligen till att förebygga inflammation i kroppen.

7. Främjar sårläkning

Studier har visat att vitamin B5 kan vara effektivt vid behandling av hudreaktioner från strålbehandling och kan bidra till snabbare läkning av sår och skärskador. Det är också känt för att fördröja uppkomsten av tecken på för tidigt åldrande, såsom rynkor och åldersfläckar.

Nya studier tyder på att pantotensyra påskyndar den normala läkningsprocessen tack vare att den kontrollerar mekanismer kopplade till celldelningen (8).

Den exakta mekanismen bakom den positiva effekten av vitamin B5 för huden är oklar, men man har tydligt kunnat koppla den till ökad hudstyrka, särskilt efter kirurgiska ingrepp.

8. Förbättrar symptomen vid ledgångsreumatism

En del tidiga studier tyder på att vitamin B5 kan motverka de smärtsamma symptomen vid ledgångsreumatism. En studie visar att personer med ledgångsreumatism kan ha lägre nivåer av B5 i blodet än friska personer.

Lägre nivåer av vitamin B5 kopplas till de svåraste symptomen av ledinflammation, inklusive smärtsamma rörelser, stelhet och inflammation.

Det har visat sig att höga doser av vitamin B5 kan hjälpa mot stelhet och smärtor hos personer som lider av ledgångsreumatism. Och intag av tillskott i form av B-vitaminkomplex har sammankopplats med mindre ledvärk, ökad muskelstyrka och färre symptom kopplade till muskel- och ledtrötthet.

Läs mer  16 Bevisade Hälsofördelar med Vitamin B9 (Folat)

9. Hjälper immunförsvaret

Vitamin B5 hjälper till att bilda de antikroppar som vårt immunsystem behöver för att försvara oss mot potentiella hot.

De kan inkludera överkänslighetsreaktioner samt att bekämpa parasiter, bakterier, virus, förkylningar, influensa och toxiner.

Studier har visat att vitamin B5 kan förhindra att olika skadliga parasiter förökar sig, och har också visat sig hämma tillväxten av skadliga bakterier (9). Till exempel kan det vara verksamt mot malariainfektioner, som orsakas av en dödlig parasit.

Vi måste kunna skapa tillräckligt med antikroppar för att förbli friska och förhindra sjukdomar. När vi är kroniskt stressade förlorar vi en del av vår förmåga att bekämpa inkräktare och toxiner eftersom kroppen töms på energi medan den fokuserar på att hantera sådant som den ser som ett omedelbart hot.

Eftersom B-vitaminer bidrar till att kontrollera kroppens stressreaktioner hjälper de till att upprätthålla ett starkt immunförsvar så att risken att bli sjuk och utsliten minskar.

För att kunna upprätthålla ett starkt immunförsvar måste vi ha en god matsmältning och hormonfunktion, vilket vitamin B5 kan bidra till! Utan tillräckligt höga nivåer av B-vitaminer i kroppen kan vi kan inte smälta molekylerna som finns i livsmedel med kolhydrater, fett och proteiner och kan därmed inte heller få tillgång till ”bränslet” som hjälper kroppen att fungera och försvara sig.

10. Motverkar acne & bidrar till en frisk hud

En annan fördel med vitamin B5 är att det bidrar till en frisk hud och hår. Vitamin B5 kan motverka de tecken på huden som uppkommer vid för tidigt åldrande såsom rynkor, åldersfläckar och pigmentförändringar. Studier har också visat att vitamin B5 har en viktig roll i pigmenteringen och tillväxten av hårsäckarna. Vitamin B5 kan därför vara effektivt för att förhindra håret från att förlora sitt pigment under åldringsprocessen.

Enligt nya studier visade personer som gavs tillskott innehållande vitamin B5 en minskning av acneutbrott jämfört med de som inte intog vitaminet (10). Studieresultaten visar att pantotensyrebaserade kosttillskott hos friska vuxna personer med acne är effektiva, säkra och tolereras väl samt minskar det totala antalet utslag.

Resultatet tyder på att intag av vitamin B5 kan hjälpa till att läka inflammerade acneutslag utan att orsaka några kända biverkningar. Detta kan delvis bero på den roll som vitamin B5 har när det gäller immunförsvaret och för att minska generell inflammation i kroppen.

Kända biverkningar och interaktioner av vitamin B5

Det är säkert att inta vitamin B5 i lämpliga mängder. Håll dig till den rekommenderade mängden, eftersom större mängder kan leda till biverkningar såsom diarré eller till och med ökad risk för blödning. Om du är gravid eller ammar bör du inte överstiga den rekommenderade mängden på 6 mg per dag.

Man bör heller inte inta dexpantenol, ett derivat av pantotensyra (vitamin B5), som används till patienter med blödarsjuka och förstoppning. Detta läkemedel kan förlänga den tid det tar innan blödningen avtar.

En del studier visar också att vitamin B5 kan förbättra effekten av en läkemedelsgrupp som kallas kolinesterashämmare och används vid behandling av Alzheimers sjukdom. Att inta denna typ av läkemedel och B5 på samma gång kan leda till allvarliga biverkningar. Se därför till att endast inta vitamin B5 på läkares inrådan.

En del källor visar också att vitamin B5 kan påverka upptaget och effektiviteten av antibiotikan tetracyklin. Därför bör du inta B-vitaminer och tetracyklin på olika tider av dygnet när du behandlas med antibiotika.

Alla B-vitaminkomplex fungerar på detta sätt tillsammans med antibiotika, så se till att vänta tillräckligt länge mellan intag av antibiotika och multivitaminer eller B-komplex.

 

Kategorier: B-VitaminerB5

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *